Pebeo 3in1 acrylic binder - review

Ik heb het er al eerder over gehad en deze week heb ik het eindelijk eens goed kunnen testen: de acrylic binder 3in1. De naam is wellicht iets overbodig, want deze acrylbinder doet precies waar ook alle andere acrylbinders voor dienen: als ondergrond/gesso, als binder voor pigmenten (verf) en als afwerking/vernis/sealing/lijm.

pébéo+|+Studio+GREEN™+Bindex+3-in-1+acrylic+binder

Hij bestaat uit gerecycled acryl, zowel het product als de verpakking en voldoet aan de strenge Duitse Blauer Engel certificering. Dat eco-label is in 1978 in het leven geroepen door de Duitse overheid om het milieu beter te beschermen.

De binder is minder dik dan de gangbare acrylbinders, maar dit is snel op te lossen door er marmermeel door te mengen.

 

Ik heb deze binder als lijm gebruikt in onder andere collage technieken en voor het maken van acrylverf waarbij ik of pigmentpoeder hebt gebruikt, of een beetje gouache en aquarelverf. 

Bij het maken van de verf lijkt het erop dat de kleur lichter wordt. Ik hou dus rekening met het feit dat als de verf opdroogt, deze donkerder zal worden.

Voor deze test, heb ik twee stukken van 30x30cm linnenkarton genomen, waarvan ik er eentje helemaal nat heb gemaakt. In verdunde vorm, dus zonder de marmermeel en met wat water, blijft de verf smeuïg. Met de wet-in-wet techniek, die vooral bekend is onder de aquarellisten, kan ik mooie, dromerige overgangen maken, doordat het zich goed laat mengen op papier, maar er niet een onderlinge strijd ontstaat tussen de kleuren over het innemen van hun plekje.

Op het droge karton vind ik deze verf zelfs fijner werken dan een gemiddelde acrylverf, die voor mijn gevoel al gauw te droog aanvoelt tijdens het smeren.

 

Voor de volgende laag meng ik marmermeel door de verf en breng deze aan met een paletmes. De pasteuze manier van werken geeft veel expressie op papier. Delen die ik wat zachter wil hebben, kan ik met een licht vochtig penseel en verf wat uitsmeren.

Direct na het schilderen heb ik een foto genomen (foto rechts aan de linkerkant), de verf was nog nat. De volgende dag heb ik weer een foto genomen (aan de rechterkant). Tot mijn verbazing is de verf juist lichter opgedroogd en heeft de wet-in-wet techniek nog na gesudderd, zodat de achtergrond nog wolliger en dromeriger is.

De foto’s laten een stuk zien dat alleen met de waterige versie van de verf is geschilderd, dus niet vermengd met de marmermeel.

Ik vind de Pebeo 3in1 acrylic binder een mooi alternatief voor de doorsnee acrylbinders, maar ik kan me voorstellen dat de  doorgewinterde acrylbinder gebruiker erg moet wennen aan de verdunde vorm. En hoewel de CO2 uitstoot van dit product 6 a 7 keer minder is als een doorsnee acryl binder, bestaat het nog steeds uit acryl en dus uit microplastics.

Ik krijg nog steeds niet betaald voor al deze gratis promotie van Pebeo producten.