Chips- en snackszakken


Nog niet zo lang geleden werden in Nederland chips- en snackzakken direct naar de afvalverbranding gebracht. Er was niets mee te beginnen. Eerst even een mythe uit de wereld helpen, waar ook ik in geloofde: de chipszak bestaat dus niet uit een laag plastic en een laag aluminium.

De blinkende binnenkant van de zak is op de plastic laag ‘verdampt’. Desalniettemin was deze aluminium verdampte laag de reden waarom de zak niet gerecycled kon worden.

Anno 2023 zitten recyclingbedrijven gelukkig niet stil. In Duitsland wordt het al langer gedaan en nu is er ook in Nederland een manier om de zakken te recyclen om er steigerplanken en bermpaaltjes van te maken. Ook worden hier zgn pellets van gemaakt voor de productie van bijv potgrondzakken. En nu maar hopen dat de fabrikant geen witte potgrondzakken wil maken, zoals ik vertelde in mijn blogstukje “The making of… Roots & Fungus”

Het kan dus wel dat recyclen, maar, zegt het recyclingbedrijf zelf, het is niet gemakkelijk. Hoe mooi het ook is dat er steeds meer gerecycled kan worden, vind ik het nog steeds een goed idee om naar alternatieven en nieuwe materialen te kijken, zoals bio plastics of toch weer papieren zakken en dan met een bijenwas laagje aan de binnenkant ofzo. Tot het zover is, zal ik meehelpen met het upcyclen van chipszakken, door er kunst op te maken.

Er wordt wel meer kunst gemaakt van chipszakken en snoepwikkels. Zo was ik vorig jaar (2022) op de Papier Biënnale in Museum Rijswijk en daar zag ik werk van Tracey Bush Zij maakt, onder andere, bloemstukjes en collage werken van dit soort verpakkingsmaterialen.

Ook ben ik op internet een kip tegen gekomen gemaakt van chipszakken en een varken van plastic tasjes. De maker is niet bekend, maar schaart zich onder de “African Recycling Artists” 

Mijn eerste schilderij op een chipszak heb ik, hoe ironisch, met acrylverf gedaan, gewoon om te kijken of dat ging. Het opspannen van de zak is het lastigste. Helemaal vlak zal ik het denk ik nooit krijgen, maar na het vragen van advies in een artistieke online groep, vond men het bobbelige juist wat hebben. Vandaar dat ik niet echt verder heb gezocht naar mogelijkheden om dit eruit te krijgen. 

Schilderij Acryl op Chipszak
Bobbels, kreukels en vouwen worden omarmd en geintegreerd in het uiteindelijke werk.

Op dit moment ben ik de enige die op de zakken schildert. Ik hoop dat er binnenkort meer zijn, want er zijn echt heel veel chipszakken. Als ik mensen vertel wat ik doe, zeggen ze vaak: oh, dan heb je een mooi excuus om veel chips te kopen en te eten. Jammer….

Dat is dus nou net niet wat ik wil, want met zo’n actie stimuleer je chipsfabrikanten om meer zakken te produceren, terwijl ik ze juist uit het milieu wil houden. Ja, ik ben blij met elke chipszak die ik krijg, maar ik zou nog blijer zijn als ik er niet meer op zou kunnen schilderen, omdat ze er niet meer zijn.