Afval in mijn kast

En mijn eerste blogstukje gaat over…. vervuilende materialen.

Ik zit er een beetje mee in mijn maag. Toen ik begin 2020 net begon met tekenen,schilderen en mixed media, heb ik in mijn enthousiasme allerlei materialen gekocht: acrylverf, gelmedium, modeling paste, texture paste, acrylic binder, diverse gesso’s, verf verdunners, verdikkers, traagdrogers, powertex met aanhangende producten als 3d flex en stone art, vernissen, filament voor de 3d printer….

Ik wil hier niet merk- of productshamen, daar gaat het hier niet om, maar ik zou het nu niet meer kopen met de kennis die ik nu heb. Zelfs al wordt er beweerd dat het product in spoelwater niet zoveel kwaad kan, denk ik: ja, maar veel kleine beetjes maakt ook weer één grote, waarbij de gedachte dat acryl gewoon vloeibaar plastic is en zo door de gootsteen gaat, me tegen de borst stoot.

Ik heb heel even overwogen om al deze producten weg te gooien, maar…. dan komen ze dus ook weer, en zelfs ongebruikt, in het milieu terecht. Ze staan dus nog in mijn kast en ik ga ze beschouwen als “afval”. Sta dus niet raar te kijkenals er ineens een kunstwerk met acryl erin voorbij komt. Als het op is, ga ik helemaal over op milieuvriendelijk.

Iets anders wat ik graag wil delen is hoe ik met de gebruikte gereedschappen om zal gaan waar ik lekker mee in de acryl heb zitten roeren. Kwasten spoel ik uit in een bakje met water en veeg deze vervolgens schoon aan een oude doek of krant. De plastic deeltjes in het bakje zakken naar de bodem en het water laat ik opdrogen. Daarna kan ik het bakje weer opnieuw gebruiken om in te spoelen. De bakjes zelf hou ik over van het eten van kwark, dus ook hier geen extra investering in plastic bakjes. Het zal nog even duren voordat er een substantieel stuk plastic onderin het bakje zit, maar als het zover is, ga ik kijken of ik het in een of ander stuk kan verwerken.

 

 

Andere gereedschappen maak ik zoveel mogelijk aan oude kranten schoon, welke ik later weer gebruik om een schilderij of ander kunststuk van te maken.

En zo probeer ik van de nood een deugd te maken totdat ik echt helemaal milieuvriendelijk kan werken.

.