Project duurzame schorten voor de Bieslandhof

Toen ik half november 2023 op bezoek ging bij de schilderclub in verzorgingshuis De Bieslandhof in Delft, had ik niet kunnen bedenken dat ik een project op zou starten om duurzame schorten voor deze *twee* schilderclubs mogelijk te maken.

De Bieslandhof is in Delft een begrip. Het is een verzorgingshuis waar mensen op leeftijd of met een handicap die niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen een thuis vinden. De Bieslandhof heeft veel activiteiten voor de bewoners, onder andere de schilderclub voor zowel de oude van de dagen als de mensen met een lichamelijke beperking.

Om deze schilderactiviteiten duurzamer te maken, ga ik iedere week langs om vies acrylverf spoelwater op te halen om deze te filteren en neem ik de gebruikte kartonnen palet bordjes en kapotte plastic wegwerp schorten mee om te verwerken in nieuwe kunstwerken. Over het hoe en waarom kunt u lezen in mijn blog stukje over Nog meer afvalverwerking.

Ik heb een aantal van de palet bordjes ingelijst en er ook kaarten van laten drukken. De schilderijtjes kunt u hier op de website vinden. Op zondag 14 april 2024 heb ik op de Markt in Delft gestaan met een kraam tijdens de Swan Market (een markt voor handgemaakte producten). Alle opbrengsten van de verkopen zowel online als op de markt zelf kwamen ten goede van de aanschaf van duurzame schorten, gemaakt van oude tafelzeilen. Mijn vriendin en kunstenares Patty Adelaar heeft mij enorm geholpen en doneerde de opbrengst van haar Malle Eppies voor dit doel. We hebben een mooi bedrag binnen gehaald, maar net niet genoeg om ALLE kosten te dekken. Dit werd goed gemaakt in een tweede markt op 8 juni 2024.

De schorten zijn vervolgens gemaakt bij Stichting Stunt, de kaarten zijn gedrukt bij Print Plezier. Beide Delftse bedrijven voorzien in werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hebben het milieu hoog in het vaandel. Zo wil Stichting Stunt alleen met gebruikte materialen werken en heeft Print Plezier mooie papiersoorten van gerecycled materiaal.

Maandag 10 juni 2024 was het dan eindelijk zo ver: de nieuwe duurzame schorten werden voor het eerst gebruikt.

 

Ik heb goed geluisterd naar de deelneemsters die voor mij het prototype hebben getest. Die was best wel stijf en stug. Daar zijn er nog wel een paar van, maar deze zullen na veel gebruiken ook wat soepeler worden. De rest van de schorten zijn soepel en zacht. Een mevrouw zei dat ze niet eens gemerkt had dat ze een schort om had. Een andere mevrouw riep ineens: “Het lijken wel japonnen!” Zelfs de schorten met kerstmotiefjes werden extra bestreken met de woorden: “Mooi schort hoor”.

Het is iedere week nog steeds een feestje om iedereen met die prachtige schorten te zien zitten.

Maar mijn ideeën zijn nog niet op. Ik wil nu naar een zero-waste schilderclub en er zijn al wat  stappen daarvoor genomen.