Pebeo Gesso als aquarel grondverf

Vorige week was ik zo enthousiast over Pebeo Studio Green Gesso,

dat ik er deze week mee verder ga.

Omdat het werk na opdrogen zo licht werd, begon er bij mij een vermoeden te ontstaan dat de gesso de verf/inkt opneemt. Dat zou betekenen dat het misschien ook bruikbaar is als preplaag voor een aquarel op canvas. Ik neem de proef op de som en maak een beetje eigen gesso. 

Op een stuk papier smeer ik de Pebeo gesso en mijn eigen gesso, daarnaast leg ik nog een stukje tekenkarton dat aanvoelt als aquarelpapier. Als de gesso droog is, smeer ik er diverse verschillende soorten aquarel op en schellak ink (rechtsboven), droge techniek en nat-in-nat.

Die laatste is op de Pebeo een apart geval: het wilde niet uiteen vloeien zoals de andere twee onderlagen wel deden en door het flink heen en weer te wiebelen is het gewoon een plasje bruin geworden. 

Wat nog meer opvalt, nadat het redelijk droog is, is dat de schellak inkt inderdaad gewoon weg lijkt te zijn. Als ik het papier omdraai, zie ik waar het gebleven is. Pebeo gesso laat dus inderdaad verf door.

Ik ga nog een stap verder en gesso een oude cornflakes doos twee keer. Grootste test: kan het veel water aan.

Helaas, op het karton krijg ik hetzelfde effect als op de plastic thee-envelopjes: craquelé . Leuk als je dit effect wil, maar dit is niet hoe een watercolour ground zou moeten werken. 

 

Toch ben ik nog niet klaar met mijn test. Ik pak een canvas die ik al twee keer met een normale gesso heb behandeld en smeer 1 laag van de pebeo gesso erop. Deze keer laat ik alles goed drogen.

Tot mijn vreugde doorstaat het doek de watertest en laat zelfs iets van een mooie vloeing zien. Ook de tweede laag, die meestal zo lastig is op een canvas vanwege het re-activeren van de verf, gaat moeiteloos en ook hier weer plasjes water zonder rare bij-effecten. Ik denk dat het iets te maken heeft met de temperatuur en snelheid van drogen.

Als deze gesso inderdaad verf en water doorlaat, kan het zijn dat de ondergrond te nat is en de bovenlaag sneller droogt. Dan krijg je dus craquelé. Ik heb daar ooit eens een proefje mee gedaan: Eerst smeer je een laagje hobbylijm op een stuk karton, dan daarop een laagje acrylverf. De verf droogt sneller dan de lijm en tadaaah! Craquelé!

Zaak is dus dat de onder en de bovenkant even snel kunnen drogen en met een canvas schijnt dat goed te lukken. Ik ben weer en nog steeds blij.

Ik krijg niet betaald voor het promoten van producten van Pebeo.
Dit is een onafhankelijk onderzoek naar milieuvriendelijke alternatieven voor kunstenaarsmaterialen.