Gesso van Pebeo Studio Green
Ik maak al een tijdje mijn eigen gesso met behanglijm, gips, titanium pigment en caseïne. Best een gedoe en ik kan iedere keer maar net zoveel maken als ik nodig heb omdat de caseïne bederfelijk is. Ik hield dus oren en ogen open voor alternatieven en laat ik er nou eentje gevonden hebben….
Pébéo is een bedrijf gevestigd in Frankrijk met een rijke historie in het maken van creatieve producten. Zij hebben nu ook een groene lijn in hun assortiment. Ik had al eerder de Bindex 3in1 acryl binder gekocht en wist niet goed wat ik daarvan moest denken. Dat was veel vloeiender dan ik van een acrylic binder gewend ben.
Natuurlijk zou ik hieraan kunnen wennen, want kijk even naar het label: 100% recycled bottle and binder! Om het iets meer pasteus te krijgen kan ik daar natuurlijk zelf nog iets van krijt, gips of marmermeel bij mengen. Iets voor een volgende blog post.
Nu wil ik het graag hebben over de gesso van dit merk. Wat een geweldig materiaal is dat! Romig zacht, smeert lekker en dekt zoals je van een gesso mag verwachten. Er bestaat ook nog de gesso one coat; die hou ik in mijn achterhoofd.
Op de foto links zie je envelopjes van theezakjes geplakt op een oude cornflakes doos met 1 laag gesso. Het allereerste rijtje links zijn van plastic, de rest is papier met aan de andere kant aluminium. Zo op het eerste gezicht lijkt er geen verschil, maar dat wordt duidelijk als ik er schellak inkt op gebruik, na het drogen.
Het lijkt erop dat de gesso op het plastic weer vloeibaar wordt. Een bijzondere ervaring, eentje waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Omdat het werken met inkt vaak een natte boel wordt, laat ik alles een paar dagen drogen.
In vergelijking met het natte werk is het gedroogde werk wel heel licht. Ik doe nog een laag schellak inkt en probeer de goede dingen te accentueren en de minder mooie te camoufleren.
Nu zie ik inderdaad dat de gesso loslaat van het plastic als het weer nat wordt. Droog ziet het er gecraqueleerd uit en blijft het prima zitten, maar nat kan je het zo eraf wrijven. Niet te veel aan zitten dus en weer lekker laten drogen.
Deze keer blijven de kleuren wel helder en heb ik weer een nieuw schilderij erbij.